Telecom Service Groep

  • Zakelijke Cloud telefonie en online werkplekken
  • Beveiliging en bekabelingsinfrastructuur
  • Zorgoptimalisatie
  • Maatwerkadvies, implementatie, service en beheer

Bezoek het TSG-democenter

It's all about experience!

  • Kom inspiratie opdoen, what you see is what you get!
  • Zakelijke VoIP-telefonie, digitale werkplekken en beveiligingssystemen
  • Vers gemalen koffie staat voor u klaar!

Hoe werkt u veilig hybride? - 5 tips

Gepubliceerd op 11 november 2021

Hybride werken is veelal de nieuwe standaard geworden, maar hoe zorgt u ervoor dat uw medewerkers ook thuis goed beveiligd zijn? In dit artikel geven we een paar praktische tips om te voorkomen dat uw bedrijfsgegevens gevaar lopen in de nieuwe realiteit.

versleuteling/encryptie

1. Versleutel alle apparaten

Devices die buiten uw kantoor komen, raken makkelijker verloren en worden eerder gestolen. Ook als medewerkers goed op hun spullen passen, kan dit ze overkomen. Alles wat op een niet-versleutelde laptop staat is in een handomdraai uit te lezen, ook als hij beveiligd is met een wachtwoord. Bij verlies of diefstal liggen uw gegevens zonder encryptie dus direct op straat.

Bij laptops is het altijd nodig om versleuteling zelf in te schakelen, zowel op Windows als op macOS. De nieuwste iPhones, iPads en Android-toestellen zijn gelukkig standaard versleuteld, mits er een toegangscode is ingesteld. Met mobile device management (MDM) kunt u het gebruik van een pincode verplichten. Op Android is versleuteling in sommige gevallen wel uit te schakelen. Laat uw medewerkers daarom weten dat het de bedoeling is dat versleuteling aan staat.

vpn tablet

2. Gebruik thuis altijd een VPN

Omdat u bij medewerkers thuis niet in de hand hebt hoe zij hun WiFi beveiligen, is het raadzaam om standaard een VPN te gebruiken. Hierdoor wordt internetverkeer versleuteld, zodat eventuele indringers op het netwerk niet mee kunnen kijken. Bovendien maakt uw personeel via een VPN veilig verbinding met uw bedrijfsnetwerk.

3. Verstuur gevoelige gegevens altijd versleuteld

Het versleutelen van een Office-document is zo gedaan
Het versleutelen van een Office-document is zo gedaan

Door over te gaan op hybride werken, is het wellicht vaker nodig om vertrouwelijke documenten met bijvoorbeeld klantgegevens naar collega's te mailen. Vraag uw medewerkers daarom om dit soort gegevens vóór het verzenden te beveiligen met een wachtwoord. Dit wachtwoord krijgt de ontvanger vervolgens via een andere weg (bijvoorbeeld via sms). Heeft iemand per ongeluk een tikfout gemaakt in het e-mailadres, dan zijn de gegevens niet leesbaar voor de ontvanger.

4. Verplicht tweefactorauthenticatie (2FA)

2FA

Medewerkers die vanuit huis werken, hebben op afstand toegang nodig tot allerlei diensten. 2FA voorkomt dat iemand die een wachtwoord in handen krijgt, meteen toegang heeft tot uw bedrijfsapplicaties. Wanneer dit is ingeschakeld, moeten medewerkers namelijk naast een wachtwoord een éénmalige code uit een app of sms invoeren. Omdat hybride medewerkers vaak een mobiele telefoon van de zaak hebben, is het verplichten van 2FA goed te doen, mits uw diensten het ondersteunen.

  Wist u dat de TSG Anywhere online werkplek standaard 2FA gebruikt?

communicatie

5. Communiceer de maatregelen duidelijk

Uit onderzoek blijkt dat 42% van de Nederlandse thuiswerkers belangrijke ICT-beveiligingsmaatregelen omzeilen. Communiceer daarom duidelijk waarom het belangrijk is dat medewerkers de maatregelen volgen. Meer begrip leidt tot een hoger draagvlak. Maak ICT-beveiliging een terugkerend onderwerp in uw organisatie en bespreek ook de mogelijke gevaren van het niet naleven van het beveiligingsbeleid.

 

Meer over hybride werken en ICT-beveiliging

Partners

mitel-gold-partner
KPN Partner Network
Vodafone Strategic Partner
MOBOTIX_Gold_Partner_2021
ESET Silver Partner
fortinet select partner
ascom gold partner
siemens-solution-partner
jabra one authorized partner
Extreme-Authorized-Partner
Unify Partner
alcatatel accredited business partner
Hikvision Gold Partner
Dahua Diamond

Waarom Telecom Service Groep?

  •   35 jaar ervaring
  •   115 ervaren professionals
  •   Beoordeeld met een 8.0

Referenties