Telecom Service Groep

  • Zakelijke Cloud telefonie en online werkplekken
  • Beveiliging en bekabelingsinfrastructuur
  • Zorgoptimalisatie
  • Maatwerkadvies, implementatie, service en beheer

Bezoek het TSG-democenter

It's all about experience!

  • Kom inspiratie opdoen, what you see is what you get!
  • Zakelijke VoIP-telefonie, digitale werkplekken en beveiligingssystemen
  • Vers gemalen koffie staat voor u klaar!

Is het wachtwoord op zijn retour?

Gepubliceerd op 24 november 2021

Veel mensen zijn ze zat, en daarom wordt er vaak laks met ze omgegaan: wachtwoorden. Dusdanig laks dat Tweakers, met steun van het Openbaar Ministerie, 24 november heeft uitgeroepen tot Nationale Check Je Wachtwoorden Dag. Inmiddels rijst de vraag echter of wachtwoorden misschien hun langste tijd hebben gehad.

Het probleem met wachtwoorden

Wachtwoorden zijn één van de grootste digitale beveiligingsgevaren. Geloof het of niet, maar de vijf meest gebruikte wachtwoorden zijn 123456, qwerty, 123456789, welkom en 12345. Ook wachtwoorden met openbare informatie zoals de naam van uw huisdier of partner zijn niet bepaald veilig. Sterke wachtwoorden als 1aGMd%S7nD#Z vinden mensen echter vaak te moeilijk en blijven daarom weinig populair. Veel mensen gebruiken zelfs één wachtwoord voor verschillende diensten, waardoor hackers alleen nog maar dat ene wachtwoord buit hoeven te maken. En lekken er ergens wachtwoorden uit, dan hebben kwaadwillenden meteen toegang tot meerdere accounts.

De mededeling die Microsoft-gebruikers te zien krijgen als zij hun wachtwoord verwijderen
De mededeling die Microsoft-gebruikers te zien krijgen als zij hun wachtwoord verwijderen

De toekomst van het inloggen

Vanwege de grote risico's van wachtwoorden biedt Microsoft als eerste grote aanbieder van internetdiensten sinds kort de mogelijkheid om het wachtwoord van uw account compleet te verwijderen. Omdat het gemiddelde wachtwoord makkelijk te raden is door kwaadwillenden, beveelt het bedrijf dit zelfs aan. Het blijft voor nu wel een eerste stap en de optie is vooralsnog alleen beschikbaar voor consumenten. Ook zijn andere techbedrijven momenteel nog niet klaar om de switch te maken.

Hoe werkt inloggen zonder wachtwoord?

Het inloggen zonder wachtwoord is simpeler dan u misschien denkt. U kunt bijvoorbeeld gebruikmaken van een authenticatieapp, een vingerafdrukscanner of sms-verificatie. Deze aanmeldmethoden bieden hackers geen kans meer tot raden en zijn daardoor een stuk veiliger dan het traditionele wachtwoord.

Wat kan ik nu al doen?

2FA

Hoewel de kans groot is dat we in de verre toekomst geen wachtwoorden meer gebruiken, zijn ze voorlopig nog een blijvertje. Om nu al de toegang tot uw accounts niet volledig van een wachtwoord af te laten hangen, raden we aan tweefactorauthenticatie (2FA) te gebruiken bij diensten die dit ondersteunen. Hiermee heeft u naast een wachtwoord bijvoorbeeld een éénmalige sms-code nodig. Als organisatie kunt u bij bepaalde diensten uw medewerkers ook verplichten met 2FA te werken.

Meer over ICT-beveiliging

Partners

mitel-gold-partner
KPN Partner Network
Vodafone Strategic Partner
Mobotix Diamond partner
ESET Silver Partner
fortinet select partner
ascom gold partner
siemens-solution-partner
jabra one authorized partner
Extreme-Authorized-Partner
Unify Partner
alcatatel accredited business partner
Hikvision Gold Partner
Dahua Diamond

Waarom Telecom Service Groep?

  •   35 jaar ervaring
  •   115 ervaren professionals
  •   Beoordeeld met een 8.0

Referenties